barackos-marcipanos-szaloncukor.png

Hozzávalók

  • 250 g marcipánmassza
  • 50-80 g aszalt sárgabarack ízlés szerint
  • 1 kk Cointreau vagy barackpálinka
  • a mártáshoz: temperált étcsokoládé

Elkészítés

  1. A marcipánt lereszeljük, hozzáadjuk az aszalt sárgabarack darabokat és az alkoholt. Aprítógépbe tesszük, majd erős fokozaton összedolgozzuk.
  2. A masszából kb 10 g-os darabokat formázunk, fóliával letakarva rövid időre hűtőbe tesszük.
  3. Csokoládéba mártás előtt kialakítjuk az ovális szaloncukor formát (előbb gömb, majd hosszúkásra formázzuk.)
  4. Ismét hűlni hagyjuk, majd temperált csokoládéba mártjuk. Ezt két villa segítségével tudjuk megcsinálni úgy, hogy az egyikkel mártunk, a másikkal letoljuk a villáról a bemártott szaloncukrot.
  5. A csokit teljesen hagyjuk megszilárdulni, majd hűtjük. Ha kész, színes szaloncukor papírba, esetleg méretre vágott sütőpapírba vagy fóliába csomagoljuk.

Készíthető más aszalt gyümölccsel, áfonyával, meggyel, kandírozott naranccsal, s amennyiben gyerekeknek készíjük, az alkoholt hagyjuk ki belőle értelemszerűen, ha nem állna össze a masszánk, kevés vízzel vagy cukorsziruppal lazíthatjuk formázható állagúvá.

Csokoládé temperálása otthoni körülmények között:
A csokoládét apróra daraboljuk, majd a 2/3 részét vízgőz fölött kb 45 fokosra melegítjük. Ekkor levesszük a gőzről, hozzáadjuk a maradék 1/3 rész csokoládét, majd folyamatosan keverve 31 fokosra visszahűtjük. Ekkor alkalmas a csokoládé a mártásra, és szép fényes, roppanós lesz a csokoládéburok.

Ha nagyon gyorsan hűl a csokoládénk mártás közben, a már nem forró, de még meleg gőz fölé vissza lehet tenni, vagy picit megmikrozni (5-10 mp) és átkeverni.

Jó étvágyat!

További cikkeink