macaronok.jpg

A fanatikus macaron rajongók biztosan tudják, hogy ennek a kis színes aprósüteménynek világszerte ünnepnapja is létezik, amit természetesen a franciák indítottak el, és amihez 2012-ben Magyarország is csatlakozott. A macaron modern formában való megalkotása Pierre Hermé francia sztárcukrász nevéhez fűződik, különleges ízpárosításai komoly úttörést jelentettek a macaron népszerűségéhez. 

Szinte minden cukrász egyik mumusa a jó macaron készítése. Még ha a receptúra és a technológia rendelkezésünkre is áll, a macaron készítése komoly odafigyelést és hozzáértést igényel, hiszen több tényező is befolyásolhatja a végeredményt, kezdve az időjárástól (nem vicc!) a tojásfehérje minőségén át a sütés technikájáig.

A macaronok lelkét a színpompás kis héjak között megbúvó változatos töltelékek adják, melyek jó esetben harminozálnak a héjak színével is. Apropó színek: manapság jellemzőbb, hogy a rikító, erős árnyalatok veszítenek népszerűségükből, hiszen a letisztultabb karakterű, "puhább" színek kevesebb ételfestéket feltételeznek a fogyasztók körében. Ennek kapcsán fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a macaronok színezése a modern cukrászatnak talán az egyetlen olyan terméke, ahol hallgatólagos elfogadással használható a színezék. Természetesen ez is szerencsésebb, ha minél természetesebb variáció (például matcha tea, céklapor, stb)

A töltelékek tekintetében az ízek és ízkombinációk lehetősége szinte határtalan, kezdve az alapízektől a különböző gyümölcsök, fűszerek, csokoládék párosításával létrejövő csodákig. Általánosságban igaz, hogy a terméknek jót tesznek a savak, a gyümölcsök, fűszerek, és a csokoládé savassága, kesernyéssége, hiszen a mandulaliszt, tojásfehérje és cukorszirup kombinációja révén eleve édes alapról indulnak az ízek. A szakemberek, cukrászatok feladata, hogy ezeket harmóniába hozzuk. Ha ez sikerül, akkor kevés olyan ember lesz, aki azt mondja, nem szereti a macaront!

A Mákvirágban ezen elvek alapján készülnek a macaronjaink, gyertek, fedezzétek fel az általunk megálmodott macaron finomságokat! 

Tartsatok Velünk március 20-án, a nemzetközi macaron napon is! Szeretettel várunk!

 

További cikkeink