makvirag-forrocsoki.jpg

Ahogy bekúsznak az életünkbe a hidegebb, nyirkosabb napok, előkerülnek a meleg takarók, a sálak, egy-egy nehezebb nap után, vagy egy kiadós sétát követően szívesen kucorodunk egy fűtött, meleg helyiségbe. Valahogy az ember azonnal egy bögre bársonyos ízű forró csokoládéval is társítja ezt az időszakot.

Nem csoda, hiszen egy valódi csokoládéból készült ital ugyanúgy ajándék a lelkünknek is, mint a nyári melegben egy nagy adag csokifagyi. Egyik lehűt, másik felmelegít. Nincs új a nap alatt… 

Vagy mégis? Bár kicsi az esélye, hogy az ember megunna egy ilyen csodát, de azért fő a változatosság. Tehát bátran fűszerezzük csokoládénkat, de mivel is?

  • chili: nem kérdés, hogy a chilivel ízesítve egy melengető forró italt kapunk, hiszen a chili a hőérzetünket is befolyásolja. Akárcsak a csokoládé fogyasztása, a chili csípőssége is endorfinokat szabadít fel, így a kettőt kombinálva egy kellemesen borzongató-melengető érzés járja át szervezetünket. Ki tudna ennek ellenállni?
  • fahéj: adventi, karácsonyi hangulatot idéző forró italt varázsolhatunk, ha a csokoládénkat fahéjjal ízesítjük. Egyes tanulmányok szerint a fahéj gyulladáscsökkentő és vércukorszint szabályozó hatással bír, így a forró csokink kortyolgatása közben nyugodtak lehetünk, hogy az egészségünknek is jót teszünk.
  • tonkabab: a mi abszolút kedvencünk, bár nagyon sokan még mindig nem hallottak róla. Nevével ellentétben nem bab, (bár a hüvelyesek rendjébe tartozik) hanem egy csodálatosan illatos fűszer. Kicsit édeskés, kicsit fahéjas, kicsit akácos, kicsit mandulás-marcipános aromája remekül passzol a csokoládéhoz, forró csokoládénkat pedig igazán különlegessé, melengetően bódítóvá tehetjük vele.

Ha otthon szeretnél forró csokit készíteni, nincs más dolgod, mint felforrósítani 5 deciliter tejet egy deciliter tejszínnel, és beletördelni 10- 15 dkg jó minőségű ét vagy tejcsokoládét, majd homogénre keverni. Krémesebbé teheted, ha elturmixolod italod. A jó forró csokoládé krémes, de nem töményen sűrű.

Jó hír, hogy igazi csokoládéból készült forró csokoládé italokat fogyaszthatsz a Mákvirágban is! Várunk szeretettel!

További cikkeink