csokoladefagyi-foto-mercs-emese

Feltetted már magadnak a kérdést, miért szereted a fagyit? Azon kívül, hogy hűvös, jeges, és jólesik nyári melegben fogyasztani, elkanalazni, elnyalogatni? Mit várunk el egy fagylalt-élménytől?

És azon elgondolkoztál e valaha, hogy egyáltalán mit tartalmaz egy fagylalt? Talán a legjogosabb elvárás, hogy tényleg abból készüljön, ami a pultba kitett kis táblán szerepel...
Szakmabeliként is és magánemberként is tapasztaljuk, hogy ez sok esetben nem így van. Az utóbbi években több elismert szakember igyekezett már  felhívni a figyelmet, többféle kommunikációs csatornán keresztül, hogy érdemes körüljárni, hol is vesszük meg azt a pár gombóc fagyit... mert tudjuk, hogy biztosan nem a legolcsóbb a legjobb, és egyébként is, amit eszel, azzá leszel.
Mi nagyon reméljük, hogy ez már sokaknak egyértelmű, de nem győzzük hirdetni mi is az igét, hogy lehetőleg megbízható helyről vásároljunk fagylaltot is. Mosthogy ezt átismételtük, nézzük, hogy mi van ezen túl?

Mi az ami biztosan van a jó minőségű, ízletes fagylaltban?

Amikor 4 évvel ezelőtt mi a Mákvirágban is fagylaltkészítésre adtuk a fejünket, magunk is meglepődtünk, mennyire nem egyszerű ez a feladat, ha tartani szeretnénk magunkat az elveinkhez, amit a süteményeknél, csokoládéinknál is kitűztünk magunk elé. Ekkor szembesültünk azzal, hogy mi az, amiből mi nem szeretnénk fagyit készíteni. Hiszen valódi fagyit szerettünk volna kínálni már az első perctől kezdve, nem pedig különböző pasztákkal telepakolt, egy kaptafára készülő, minőségen aluli készítményeket.
Az elmúlt években kiváló, számunkra nagyrabecsült mesterektől sajátítottuk el a fagylaltegyensúly alapjait, és a készítés alapvető fortélyait, ami elindított minket ezen a csodálatos utazáson.
Rengeteg buktatóval szembesültünk, készítettünk persze túl kemény, túl lágy, túl savanykás, túl édes fagyikat is. De a minőségi alapanyaghasználat mindig is a legfontosabb kritérium volt, kitartottunk, és ebből soha nem is engedünk. Mert ugye egyértelmű, hogy a kényelmi termékekkel sokkal könnyebb dolgunk lett volna?
Ugyanazon az úton megyünk, mint a cukrászat esetén: folyamatosan tanulunk, és a tanultakat beépítjük a napi munkánkba. Ezáltal születhetnek meg az egyre jobb ízkombinációk, és - reméljük - a közönségünk ízlésének és igényeinek megfelelő fagylatok. Visszajelzéseitekből úgy érezzük, jó az út amin járunk.

És akkor térjünk a "tárgyra": Mi van az igazi, jó minőségű fagyiban?

A Mákvirágban a étcsokoládé esetén prémium minőségű, magas kakaótartalmú csokoládé, tejcsoki-fagyi esetén is minél magasabb kakaótartalmú tejcsokoládé. Tematikus csokifagyi hétvégénk sikerén túl mi is megtapasztaltuk, mennyire változatos és sokszínű alapanyag a csokoládé ebben az esetben is! 
Aki kóstolt már nálunk málna, szeder, mangó vagy más gyümölcsfagyit, biztosan tapasztalta, fogyasztásuk szinte ugyanolyan, mintha az adott gyümölcsöt ennénk. Színük bár erős, mégsem harsány, de mégis élettel teli, hiszen a rengeteg valódi gyümölcs felhasználása adja a színeket. Semmi paszta vagy sűrítmény.

Pisztáciánkban, mogyorónkban 100%-os igazi pisztácia és mogyorókrém (ami gyakorlatilag az olajos magvak krémesre őrlését, konsírozását jelenti), a mákfagyi készítéséhez rengeteg mákot használunk. A Rákóczi túrós ízkombináció is valódi tejtermékeket, túrót, joghurtot tartalmaz, házi baracklekvárral rétegezve, ropogós morzsával. Sajttorta és gyümölcsös joghurtos fagylatjaink variegatoját is mi készítjük. (a variegato, ha valaki esetleg nem találkozott volna e kifejezéssel, a fagylatban vagy desszertekben megjelenő gyümölcsös, csokis, karamelles stb rétegezését, csíkozását jelenti, mely plussz ízeket, variációkat ad az alap fagyihoz, desszerthez.)
És folytathatjuk a sort. A citrom: siracusai citrompüréből, a tiramisu: mascarponés krém, kávés piskóta, amaretto. Csak hogy pár példát említsünk.

A fagylaltok gyümölcsfagyik esetén cukor és víz hozzáadásával készülnek, tejes fagylatoknál természetesen tejjel, tejszínnel dolgozunk.

Érthető, hogy ez munkaigényesebb feladat, több időt vesz igénybe, felmerülhet, vajon hatékony-e? A válaszunk egyértelműen az, hogy igen, bár lehetne persze az egyszerűbb utat választani, de kiváló fagylaltkészítő cukrászaink eredményes logisztikával dolgoznak ezesetben is, akár a sütemények készítésekor.
És higyjétek el, számunkra az a legnagyobb élmény, amikor a vásárlóink visszajárnak, és látjuk, halljuk, olvassuk az elégedettséget, hogy ismét nagybetűs élményben volt részetek.

Számunkra ez a legfontosabb, hiszen mi a vásárlóinkért választottuk ezt a hivatást! 

Hiszen az első pillanattól kezdve a legfontosabb számunkra, hogy azt adjuk a vendégeinknek, amit mi is bármikor jó szívvel elfogyasztunk! Ez a mondat mindig visszaköszön cukrászdánk nyitása óta,  és ezen hitvallásunk minden körülmények között kísér bennünket.

 

További cikkeink