nyari-eskuvoi-torta.jpg

Életünk legfontosabb napjának egyik legemlékezetesebb momentuma az esküvői torta felvágása.
Természetes, hogy a párok a legszebbet, legfinoabbat, legkülönlegesebbet szeretnék kínálni a nagy napon, cukrászainknak is az a célja, hogy a lehető legoptimálisabban megvalósítsák a megálmodott tortát.

 

Hogy Számotokra is élmény legyen a torta, szeretnénk segíteni, mit érdemes figyelembe venni, milyen kritériumok alapján válasszatok, összeszedtük a legfontosabb gondolatokat. Mi az, amit az időpont és a helyszín ismeretében át kell gondolni a választás előtt? 

Vendégszám

Hány vendég várható az esküvőre? A párok többsége úgy érkezik hozzánk, hogy "ennyi vendég lesz - ennyi szeletes tortát szeretnénk". nem feltétlenül van így, ehhez érdemes átgondolni a következőket:
- Lesz e egyéb desszert - netán desszertasztal a menüsorban,
- Milyen a vendégek összetétele, lesznek e kisgyerekek, érzékenységgel élők, speciális diétát követők?
- Szeretnénk e a távozó vendégeknek köszönetképpen adni a tortából?
Ezek függvényében előfordulhat, hogy a szeletszám nem egyenlő a vendégek számával. Sok esetben elég 10-15%-kal kevesebbel kalkulálni. Ez alól kivétel, ha ragaszkodunk ahhoz, hogy a vendégeknek köszönetképpen csomagolunk a tortából.

Amennyiben ismert, hogy glutén-, tej-, laktózérzékeny, vagy cukorbeteg résztvevők is lesznek, érdemes rájuk is gondolni. Ezeket a desszerteket külön desszertként vagy tortaként javasoljuk megrendelni, a Mákvirág nem is vállalja az esküvői torta részeként. Ennek több oka is van, egyrészt az alapanyaghasználati elvek miatt nem lenne egyszerű ugyanolyan külsőt és belső tartalmat kölcsönözni egy mentes tortának,mint a rusztikus és elegáns esküvői, másrészt a szintek érintkezésével a mentesség ténye megkérdőjelezhető.

Ízek

Az esküvői megbeszélések alkalmával a párok gyakran érdeklődnek, mi a legnépszerűbb íz a Mákvirágban? Nem könnyű erre válaszolni, hiszen mindenkinek más az ízlése, ki a csokoládés irányt, ki a gyümölcsöset, ki például a mogyorós kávés irányt részesíti előnyben. Azt szoktuk javasolni, a pár általában ismeri a násznép összetételét, ízlésüket, így ennek fényében érdemes az ízekről dönteni. Bár van lehetőség a torta minden szintjének más ízkombinációt választani, mégis érdemes ezt átgondolni, hogy a násznépnek és a pincéreknek nem okoz e majd fejtörést és káoszt a túl sok választási lehetőség.

A Mákvirágban van lehetőség úgynevezett alapízek (vanília, csokoládé, és ezek kombinációja) illetve kombinált ízek választására is. (például, a csokoládés piskóta csokoládékrémmel és málnával nagyon népszerű, ha már ezzel kezdtük a gondolatmenetet).

Design

Talán ez az a pont, amikor általában a vőlegény átengedi a gyeplőt a szíve választottjának, hiszen álmai esküvőjén minden menyasszony pontosan megtervezett elegáns tortát szeretne. Manapság egyre könnyebb ötletek és inspiráció után böngészni, nem csak az aktuális referenciák alapján dönthetünk. A design kiválasztásánál döntő érv a helyszín, a virágok és az esküvő dekorációinak színvilága, alapvetően ebbe nagyon szépen bele lehet illeszteni a torta design elemeit is.

A trendeket illetően elmondhatjuk, hogy egyre kevésbé ragaszkodnak a párok a fondantmasszával burkolt tortákhoz, helyette a légiesebb, elegánsabb külsőt kölcsönző olasz vajkrémes burkolás vagy a "naked" azaz "meztelen" torták idejét éljük. Változatos díszítést tesz lehetővé, gyönyörűen színezhető, kezelhető, jól áll rajta a dekoráció, legyen az virág, friss gyümölcs vagy macaron akár.

Apropó virág: még mindig sokan kérdezik, de élelmiszerbiztonsági okokből a virágosoknál kapható vegyszerekkel kezelt virág nem kerülhet tortára. Ennek kiváltására, cukormasszából vagy ostyalapból csodálatos élethű virágokat készítünk, melyek betölthetik az elegáns dszítés funkcióját. Alternatívaként szóba jöhet vegyszereket nem használó kertészetekből bio virág vagy fűszernövény. Erre nagyon jó példa a rozmaring, mely harsány zöld színével, gyümölcsökkel kombinálva remekül kiemeli egy torta szépségét.

Egyéb design elemek

  • ebben az évben többen érdeklődtetek már a tortán megjelenő arany díszítés iránt, mely ehető arany lapocskák, s szép rusztikusságot tudnak kölcsönözni egy elegáns fehér tortának is. Jól kombinálható a cukorvirágokkal is.
  • gyümölcsök: főképp a "naked" azaz meztelen tortának állnak jól, cukrászdánk a szezonalitást követve idénygyümölcsökkel dolgozik.

S milyen alternatívák lehetnek akkor, ha nem csak tortában, hanem kiegészítő desszerteekkel is szeretné a pár meglepni a vendégeket? A következő blogbejegyzésünkben ezt a témát járjuk körül!

Amennyiben esküvői torta iránt érdeklődnél a Mákvirágban, kérünk vedd fel velünk a kapcsolatot a következő elérhetőségen:
Mercs Emese, 
telefon: +36303162904
e-mail: @

További cikkeink